Święta już tuż, tuż - przepisy na świąteczne pierniczki



Składniki:
5 jajek
1 kg mąki
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
6 łyżek oleju
1,5 szklanki miodu (około 7 dużych łyżek)
1 szklanka cukru
2 paczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka amoniaku
3 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:
1.Połowę cukru przepalić na karmel (wsypać do garnka i podgrzewać
   do rozpuszczenia).
2.Do karmelu dodać 1 szklankę wrzącej wody i gotować.
3.Dodać: miód i masło (mieszać tak długo, żeby cała masa przyjęła
   płynną postać).
4.Trzy całe jajka +dwa żółtka roztrzepać widelcem (nie ubijać!)
   i dodać resztę cukru.
5.Do mąki dodać pozostałe składniki, karmel i roztrzepane jajka.
   Wszystko wyrobić i na koniec włożyć do lodówki na noc (lub na 2 godziny
   do zamrażarki, żeby ciasto stygło).
6. Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniki i piec około 10 min.
   w temperaturze 180 st. C.

                                                                    Smacznego! 

Komentarze