Święta już tuż, tuż - przepisy na świąteczne pierniczki
5
jajek
1
kg mąki
1
kostka masła
1
szklanka kwaśnej śmietany
6
łyżek oleju
1,5
szklanki miodu (około 7 dużych łyżek)
1
szklanka cukru
2
paczki przyprawy do pierników
1
łyżeczka amoniaku
3
łyżeczki sody
Sposób
przygotowania:
1.Połowę
cukru przepalić na karmel (wsypać do garnka i podgrzewać
do rozpuszczenia).
2.Do
karmelu dodać 1 szklankę wrzącej wody i gotować.
3.Dodać:
miód i masło (mieszać tak długo, żeby cała masa przyjęła
płynną postać).
4.Trzy
całe jajka +dwa żółtka roztrzepać widelcem (nie ubijać!)
i dodać resztę cukru.
5.Do
mąki dodać pozostałe składniki, karmel i roztrzepane jajka.
Wszystko wyrobić i na koniec włożyć do
lodówki na noc (lub na 2 godziny
do zamrażarki, żeby ciasto stygło).
6.
Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniki i piec około 10 min.
w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz